Zdravím všechny členy a příznivce RTW.

Nedalo mi to a rozhodla jsem se s Vámi podělit, o svou první osobní zkušenost, s nevraživostí mezi členy našeho klubu,zaměřenou tentokrát proti mé osobě,i když jsem nikdy nikomu z členů nic neudělala a vždy jsem vyjadřovala jen své osobní pocity a názory..

Dne 13.a14.4.2002 jsem pomáhala při konání SVODU a BONITACE v dobré víře,že přispěji svou prací a zkušenostmi k dobrému průběhu obou akcí.Jenže to jsem se šeredně spletla,protože na každé akci se najde člověk,kterému se nezavděčíte,někteří umí i urážet a ostře osočovat,třeba i bez důvodu,i když takový lidé si důvod najdou vždycky. Vím,že podobných dopisů jste si za poslední dva roky přečetli,už dost nebojte se já nehodlám nikoho urážet,jak to mají někteří ve zvyku,ale jsem člověk,který má rád ve všem pořádek a,tak to co se mi stalo na Pražské BONITACI, nemůžu nechat bez odezvy.

Byla jsem požádána,abych měřila v kruhu přihlášené jedince,až na pár organizačních drobností probíhalo vše v pohodě tedy,až na počasí a malou skupinku lidí,kteří si neodpustili neustálé slovní narážky.Teď si asi říkáte a o co tedy vlastně té ženské jde?Hned se to dozvíte.

Problém nastal ve chvíli,kdy pan Hynek Procházka podotýkám,že až po skončení BONITACE,těsně před předáváním rodokmenů se zapsanými bon.kódy zjistil,že jeho fena Lota Holubí Dům má v kódu A3,což je delší stavba těla nad 15% a začal se rozčilovat,který d…. jí měřil a,že to tak nenechá.Poté přišel do kanceláře kde byla přítomna celá bonitační komise a dožadoval se přeměření a opravy bon.kódu. Snad se nedopustím nějaké nepředloženosti,když si dovolím zhruba citovat slova rozhodčího pro exteriér pana Tománka,omlouvám se pokud nezvolím na chlup stejná slova,když napíšu,že panu Procházkovy se dostalo asi následujících vět.Že fena byla změřena pod dozorem rozhodčích, bez shledání pochybení v mém měření a tudíž bon.kódy platí,tak jak byli zapsány.Jenže pan Procházka začal argumentovat tím,že on si ji měřil sám a,že jeho fena Lota má v délce těla 64-65 cm a ne mnou naměřených 69,5 cm a osočil mě,že jsem záměrně poškodila jeho fenu i chov.stanici.Co k tomuto říct? Snad jen tolik pan Procházka,pokud si byl vědom,že mnou naměřené cm neodpovídali tomu co jí naměřil on sám,měl možnost požádat při posuzování jeho feny v kruhu, o přeměření neboť si myslím,že v tu chvíli by na to měl právo a rozhodčí by jistě jeho žádosti vyhověl, nikoli však po ukončení BONITACE. Nebo měl v kruhu říci,že mou osobu považuje vůči sobě za zaujatou a požádat rozhodčího o to,aby mu jeho fenu změřil někdo jiný.Ani jedno z toho však pan Procházka neudělal. Opět podotýkám,že jeho fena nebyla z bonitovaných RTW jediná,která měla v bon. Kódu A3.

Jenže rozumní lidé a chovatelé pochopili,že každý jedinec může působit jinak z optického hlediska a jiné můžou být fyzické míry.Tudíž byl pan Procházka jediný,který mi co se týká A3 v bon. kódu uštědřil několik urážek.Jako např.,že nevím ani jak má RTW vypadat a jak je měřit apod.Když jsem se ho zeptala jak se podle něj RTW a kde na těle měří?/protože,pro něj jsem amatér podle mého názoru asi proto,že chovám ROTÍKY z lásky a jako kamarády,čímž je jasné,že ne proto,abych prodala několik desítek štěňat ročně,protože mám jednu 8 let starou fenu a po ní jsem si nechala nyní 15 měsíců starou fenku./Jeho odpověď byla opravdu perličkou a nepobavila určitě jen mě.Dovolím si pana Procházku citovat "PŘECE OD HRUDNÍKU KE STEHENÍMU KLOUBU TO BY JSTE MĚLA VĚDĚT". Na mou další otázku kde ,že se tento stehenní kloub má na zadní končetině psa nacházet,protože moji psi takový kloub nemají a pokud jeho ano,pak mu gratuluji,neboť má oproti nám ostatním opravdu vyjimečné Rotíky,dostalo se mi odpovědi "VY BUĎTE STICHA".

Jenže já ticho být nemůžu,mám čisté svědomí,protože vím,že jsem nikomu nestranila ani nikoho nepoškodila tím spíš záměrně,neboť tak jak syn pana Procházky v kruhu Lotu postavil a upravil jí do výstavního postoje,mimochodem Lotu lze jen pochválit,tak jsem mu ji za dozoru rozhodčích změřila.Věřím,že rozumní chovatelé i příznivci si o této věci udělají obrázek sami.Chci ještě touto cestou poděkovat všem těm,kteří měli na BONITACI trpělivost a pochopení k organizačním nedostatkům a popřát jim i jejich Rotíkům hodně úspěchů,ať na poli výstavním,tak v životě.

S pozdravem 

Houšková Andrea 
Praha 8

 

Zpracovala: Klementová Hana