Vanesa Bohemia Ortles  proti  "pětistovce"

Výběrové závody na Mistrovství ČKS dle NZŘ "500b."

 
 Tak to máme za sebou. Dva výběrové závody a následný postup na Mistrovství republiky všech plemen podle národního zkušebního řádu.
  První "výběrák" se konal 20.-21.5.00 v Krásné Lípě. Počasí nám nepřálo, celý víkend vytrvale pršelo a my si gratulovali, že máme zajištěné ubytování v rodinném hotýlku. Většina spolubojovníků rozbalila stany v prostoru cvičiště a celé dva dny mrzli, protože teploty měly ke květnovým hodně daleko. V pátek proběhla prezentace, seznámení se s ostatními psovody a jejich psy, a také ubytování. Protože bylo opravdu nevlídné počasí, odebrali jsme se záhy na hotel, kde jsme se sešli s ostatními psovody u večeře. Atmosféra byla skvělá, všichni se dobře bavili a těšili se na dny příští.
V sobotu ráno po uvítání rozhodčími jsme si rozlosovali startovní čísla, na nás padlo číslo 7, a tím pádem jsme byli ve třetí skupině na stopy. Stopy posuzoval pan rozhodčí Vilém Babička, který byl vždy v dobré náladě, i když po pobytu v prostorách stop byl celý promáčený a zmrzlý. Na Vanesu vyšel terén s velmi vysokým porostem, a když fena označila 1.předmět,byli jsme ze stopy rozhodčím odvoláni, jelikož kladeč našlapal o jeden úsek méně. Čekala nás tedy stopa náhradní, a já se děsila, zda-li bude Vanesa ochotná vypracovat po hodině stopu novou. Při uvádění na náhradní stopu se nad námi začala kupit mračna a vypadalo to na pořádnou bouřku. V polovině prvního úseku na nás začaly padat kroupy, na stažení psa už bylo pozdě, a tak nezbývalo než Vanesu pochválit, zachumlat se do bund a jít dál. Vanesa i za silného větru a krupobití vybojovala 92 bodů.
Poslušnost probíhala na stadionu vedle kynologického cvičiště, na prvního závodníka a pana rozhodčího Jaroslava Starečka se valily proudy vody, ale pak se počasí umoudřilo a vysvitlo sluníčko. Překážky byly ovšem velmi kluzké, a tak na nich mnoho psů ztroskotalo. My jsme byli s jednou nulou ohodnoceni 76 body. Po sobotě to pro nás vypadalo celkem dobře.    
V neděli už nepršelo, obrany se konaly v blízkém lese a my nedočkavě čekali, jak vše dopadne. Průzkum terénu, vyštěkání, prohlídka, výslech, doprovod - ztrácíme dva body, zatím to prý bylo nejlepší. Přichází přepad druhým figurantem, Vanesa kouše, náhle však pouští rukáv a skáče před figurantem, sice neutíká, ale je to selhání psa. Na kontrolní útok už nenastupujeme, anuluje se nám celá obrana. Celá nešťastná se vracím zpět, ostatní psovodi mě uklidňují, že se to stává i jiným psům, starším a zkušenějším. Manželé Pružinovi nabízejí pomoc a Vanesa s nimi odjíždí na 14 dní do výcvikového střediska na Mělník. S Vanesou se setkávám až za dva týdny na dalším výběrovém závodě, tentokrát v Roudnici nad Labem.
Počasí se rozhodlo nám vynahradit zimu v Krásné Lípě, a tak po celou dobu závodů bylo slušné horko. Vylosovaná trojka - to bylo milé, protože na stopy jsme jeli v první skupině, takže byla šance, že největší horko nás mine. Leč po příjezdu na pole jsme zjistili, že v otevřeném prostoru je vedro. Ve skupině jsme vylosovali jedničku, tak to budeme mít alespoň za sebou. Stopy byly tentokrát precizně našlapané, na poli jetel, sice horko, ale přivezli jsme 93 bodů. Na poslušnost jsme šli odpoledne, sluníčko pálilo a my už jsme viděli, jak se psům nebude chtít ani vstát z kotců. Vanesa mě mile překvapila, sice opět nezaštěkala, ale i tak obdržela 73 bodů. Při odložení sice koukala po stínu, který byl asi 2 metry od ní, ale nakonec zůstala ležet na přímém slunci. Byli tam psi, kteří to vzdali a do stínu přešli.
V neděli ráno začaly obrany a já začala trnout hrůzou, co se bude dít. Průzkum, vyštěkání, zajištění pomocníka - ztrácíme opět 2 body. Přepad druhým figurantem Vanesa ustála a tak jdeme na hlídačku. Sláva, má oba figuranty, a tak z technické části odnášíme 86 bodů. Ještě "kontrolák", zde v Roudnici je velmi náročný na psychiku psa, protože pes se vypouští do uličky mezi zahrádkami, pak vběhne do otevřeného prostoru cvičiště (zde mnoho psů ztrácí orientaci) a figurant je již na protější straně, psa neupoutává křikem, jen tiše běží. Stojím na vyznačeném místě,vypouštím Vanesu a jen se tiše modlím, aby to zvládla. Ne kvůli bodům, ne kvůli tomu, co řeknou lidi, ale kvůlí ní samotné, aby dostala sebevědomí, nechci, aby jí někdo vyhnal a zradil ji.Vanesa letí jako šíp, kouše, v průběhu boje se utrhne, ale zase kouše. Rozhodčí to ohodnotil nulou, ale já měla z výsledku kontrolního útoku radost.
Tak to máme za sebou, nominaci jistou a ještě před "mistrákem" se sejdeme na závodech v Mělníku. (pozn.: tam Vanesa splnila všechny bodové limity)
 
 

Mistrovství ČKS NZŘ 500b. Roudnice nad Labem

 
Dne 22.-24.9.00 proběhlo v Roudnici n.L. Mistrovství 500b. Organizace byla téměř bezchybná, delegovaní rozhodčí příjemní, stejně tak i svazoví figuranti. Námi vylosovaná pětka nás předurčila k tomu, že v sobotu v 10.00 nás čekala poslušnost, v 11.15 obrana a v 17.30 tříhodinová stopa. V neděli v 7.45 jsme měli už "jen" hodinovou stopu, ovšem se čtyřmi lomy, z čehož jeden je ostrý.
Na poslušnosti to pro nás vypadalo dobře, Vanesa sice opět nezaštěkala (i když den před tím jí to šlo víc než dobře), ale jinak slušný. Přišla nenáviděná a obávaná překážka - kladina vysoká. Té se my nebojíme, to umíme, hlavně klid. Fena začne stoupat nahoru, na poslední příčce se jí to smeklo, propadá mezi příčky a já jí jdu sundat. Asi by to zvládla, ale těch pár bodů mi nestojí za zdraví Vanesy. I přes dvě nuly splňujeme limit, máme 71 bodů. Obrany dopadají také dobře, při kontroláku Vanesa předčasně pouští a to nás stojí body, ale limit je opět splněn. Bojím se stop, jsme už unavené a terén je těžký. Řepka, hodně hlíny a kamení. Odvážíme 85 bodů.
Večer je pojat společensky, všichni se baví, parta je bezvadná, to se hned tak nevidí.
Ráno jedem do prostor stop a já omdlévám - vyšla na nás čistá hlína. Tak to je konec, na tomhle Vanesa čuchat nebude. Vanesa sklání hlavu k nášlapu, nasumuje a jde. Vydřela 90 bodů, a tím vydobyla celkové 7.místo. Já jsem maximálně spokojená, je to úspěch a už se těším na další ročník. Snad se všichni zase sejdeme, a třeba nás bude víc, snad přibude víc psů a psovodů, kteří se našemu národnímu zkušebnímu řádu budou věnovat na vrcholové úrovni.

Barbora Lužná

Zpracovala: Klementová Hana